Cataracta congenitală

Cataracta congenitală

Anomaliile congenitale oculare reprezintă alterații morfologice, evidente de la naştere rezultate din dezvoltarea defectuoasă în timpul vieții intrauterine. Pot interesa orice structură oculară sau chiar ochiul în întregime, putându-se solda, destul de frecvent, cu afectarea permanentă a vederii ochiului respectiv.

Cataracta congenitală este o anomalie de transparenţă a cristalinului prezentă la naştere, deosebindu-se de cataracta infantilă care se dezvoltă în primul an de viaţă. Cu o incidenţă de 1 la 2000 de nou-născuţi, acest tip de cataractă presupune o severitate prognostică funcţională extrem de largă. Poate fi unilaterală sau bilaterală şi poate apărea într-un cristalin cu formă normală şi corect poziţionat sau într-un cristalin cu anomalii de formă şi/sau poziţie. Opacităţile pot fi staţionare sau evolutive, pot interesa cristalinul în totalitate sau numai anumite învelişuri ale sale. Cauza apariţiei lor sunt infecţiile intrauterine (infecţia mamei în primul trimestru de sarcină cu anumiţi microbi- virusul rubeolei, rujeolei, virusurile herpetice, virusul urlian, citomegalvirus sau toxoplasma gondii, fiind cea mai frecventă cauză de cataractă congenitală bilaterală). Iradierea gravidei în primul trimestru de sarcină, ingestia de substanţe medicamentoase (corticoizi, sulfonamide etc.) sunt alte cauze materne. Anumite afecţiuni ale fătului (sindromul Down, Alport, Cruzon, Marfan, etc), prematuritatea, hipotrofia, hipocalcemia pot asocia în evoluţia lor şi dezvoltarea unei cataracte congenitale.

Diagnosticul este necesar să fie pus cât mai precoce, deoarece există forme clinice care necesită tratament chirurgical de urgenţă (cataracta congenitală unilaterală şi cataracta congenitală bilaterală totală). Examenul clinic al copilului este destul de dificil de realizat, unele investigaţii făcându-se cu copilul adormit, dacă acesta nu colaborează.

Tratamentul chirurgical al cataractei congenitale, urmat de corecţia optică postoperatorie, este indicat in următoarele situaţii:

Cataracta congenitală unilaterală- reprezintă o urgenţă chirurgicală, recomandându-se a fi operată cât mai precoce (chiar în primele zile de viaţă, pentru a evita instalarea unei ambliopii grave, dificil de tratat);
Cataracta congenitală bilaterală totală sau care afectează acuitatea vizuală (opacităţile centrale importante) beneficiază de tratamentul chirurgical până la vârsta de trei luni, mai târziu având un prognostic vizual mult mai rezervat.
Opacităţile cristaliniene congenitale centrale de dimensiuni reduse, ce interferează în mică măsură cu acuitatea vizuală, pot fi tratate ulterior, în funcţie de impactul lor asupra acuităţii vizuale definitive.
Corecţia optică trebuie realizată cat mai rapid post-operator, recomandabil de la o săptămână si se va face după stabilirea refracţiei. Corecţia cu ochelari se recomandă la copiii mai mari de un an, iniţial pentru vederea de aproape, deoarece atenţia copilului este îndreptată cu precădere către activităţi ce au loc la distanţe mici. Ulterior, se recomandă ochelari care să corecteze atât vederea la distanţă, cât şi vederea de aproape. Corecţia cu lentile de contact se recomandă în cataracta unilaterală şi în cea bilaterală la sugari. Rezultatul vizual poate fi bun, dar depinde de cooperarea părinţilor şi de posibilităţile lor materiale. Implantarea cristalinului artificial se poate efectua în momentul extracţiei cataractei, sau, mai târziu, valoarea dioptrică a acestuia alegându-se în funcţie de datele biometrice şi de vârsta copilului.

Prognosticul este în funcţie de vârsta la care este operat copilul, de tipul cataractei (uni- sau bilaterala), de severitatea opacităţii cristaliniene, de calitatea corectiei optice postoperatorii şi de tratamentul ambliopiei. Cataracta congenitala cu indicaţie chirurgicală care rămâne neoperată determină instalarea unei ambliopii profunde şi definitive, care nu mai poate fi tratată la o vârstă mai mare. De asemenea, prezenţa altor anomalii congenitale oculare influenţează în sens negativ prognosticul vizual.

Dr. Dana Preoteasa,
Medic primar oftalmolog, doctor în ştiinţe medicale,
Cabinetele medicale ONIOPTIC

Cataracta congenitală

Leave a Reply

Programează-te

pentru a beneficia de servicii oftalmologice de excepție