Ai grijă de ochii tăi – Sindromul de ochi uscat

Aparent o boală uşoară, uscăciunea oculară sau sindromul de ochi uscat, determină un disconfort serios producând senzaţie permanentă de usturime, mâncărime ori arsură la nivelul ochilor, durere exacerbată la deschiderea pleoapelor, senzaţie persistentă de corp străin. În mod normal, suprafaţa ochiului (corneea) trebuie să fie permanent umedă, iar în această boală, cantitatea de lacrimi este scăzută. Sindromul de ochi uscat apare datorită lipsei îndelungate de lubrifiere şi umidificare a ochiului. Lacrimile sunt esenţiale pentru menţinerea calităţii vederii şi a funcţionalităţii normale a suprafeţei oculare. Aceasta aplanează neregularităţile, contribuie la menţinerea proprietăţilor optice ale ochiului, având un rol şi în reglarea hidratării şi nutriţiei corneei. În condiţiile în care există o reducere semnificativă a secreţiei lacrimale, mecanismele normale de protecţie ale suprafeţei oculare sunt compromise, ochiul devenind mult mai sensibil. Ca reacţie de apărare se produce dilatarea vaselor de sânge, care se traduce prin înroşirea ochilor.

În general, sindromul de ochi uscat survine ca parte a procesului de îmbătrânire, apărând cu precădere la persoanele feminine, cu vârsta peste 40 de ani, probabil datorită variaţiilor hormonale. Solicitarea vizuală crescută (privitul la televizor timp îndelungat sau folosirea excesivă a computerului), aerul conditionat, portul lentilelor de contact, fumul de ţigară, sunt principalii factori care duc la apariţia acestei boli. Afecţiunea poate apare şi ca efect secundar al unor medicamente cum ar fi beta-blocantele, antialergicele, antidepresivele, anticoncepţionalele şi multivitaminele sau la persoanele care trăiesc într-un climat uscat, cu vânt şi praf.

Medicul oftalmolog poate examina partea anterioară a ochiului şi efectua anumite teste (timpul de rupere al filmului lacrimal, măsurarea cantităţii de lacrimi), pentru a preciza existenţa acestei boli. De asemenea trebuie identificată cauza, deoarece apariţia bolii ca efect secundar al unui tratament medicamentos, numai oprirea sau schimbarea acestuia rezolvă în general problema.

Sindromul de ochi uscat nu poate fi tratat cauzal, dar simptomele lui (uscăciunea, mâncărimea şi arsura) pot fi ameliorate. Se prescriu lacrimi artificiale şi lubrifiante care reduc senzaţia de uscăciune şi mâncărime. Uneori, aplicarea în canalele lacrimale a unui dop temporar sau permanent reduce cantitatea de lacrimi care se scurge prin canalul lacrimal.

Sfaturi pentru ameliorarea sindromului de ochi uscat: clipit frecvent, pauze de odihnă pentru utilizatorii monitoarelor, evitarea prafului, a aerului condiţionat, evitarea medicamentelor care produc scăderea cantităţii de lacrimi.

Dr. Preoteasa Dana,
Medic primar oftalmolog, doctor în ştiinţe medicale,
Cabinetele medicale ONIOPTIC

Ai grijă de ochii tăi - Sindromul de ochi uscat

Programează-te

pentru a beneficia de servicii oftalmologice de excepție