Bucură-te de vederea fără ochelari - corecţia chirurgicală a viciilor de refracţie (II)

 

Viciile de refracţie reprezintă afecţiuni oculare foarte frecvent întâlnite,  peste 50% din populaţia adultă necesitând corecţia acestora prin portul ochelarilor sau lentilelor de contact.

Chirurgia refractivă include o serie de tehnici chirurgicale destinate corectării defectelor vizuale, şi, deci, o vedere clară fără a fi nevoie de utilizarea vreunei corecţii optice pentru vederea la distanţă sau aproape.

În cazul viciilor de refracţie mai mici (miopie sub – 10 dioptrii, hipermetropie şi astigmatism sub 6 dioptrii), corecţia chirurgicală cu Laserul Excimer reprezintă cea mai exactă, rapidă şi sigură tehnică folosită în prezent. Pentru viciile de refracţie  care depăşesc aceste valori (chiar până la 30 dioptrii), dar şi pentru cei cu dioptrii mai mici, dar cu cornee subţire, (sub 500 microni), intervenţia cu laserul nu mai este indicată datorită limitelor impuse de grosimea corneană.   

In aceste cazuri se utilizează lentilele intraoculare refractive, care reprezintă o alternativă chirurgicală a laserului. Ambele proceduri modifică calea razelor de lumină care pătrund în ochi şi le schimbă focusarea. Laserul acţionează prin şlefuirea corneei, modificându-i forma, pe când lentilele implantate intraocular acţionează similar ochelarilor sau lentilele de contact, cu deosebirea că acestea se introduc în interiorul ochiului. Ele sunt de tipul implantelor de cristalin artificial folosite în chirurgia cataractei.   

La persoanele cu vârsta sub 40 de ani se folosesc lentile intraoculare cu fixare pe iris (negative, pozitive şi torice), cu păstrarea cristalinului natural şi implicit a acomodaţiei. În aceste cazuri pacientul nu va purta  deloc ochelari.   

Pentru pacienţii peste 40-45 de ani, care au probleme la vederea de aproape (datorită scăderii naturale a acomodaţiei), se recomandă implantarea de lentile intraoculare, după aspirarea cristalinului natural şi înlocuirea lui cu un cristalin artificial.   

Aceste lentile pot fi monofocale, adresându-se viciilor de refracţie de orice valoare, iar pacientul necesită ochelari de dioptrie mică (+ 2,5/+3) pentru vederea de aproape. Pot fi însă şi multifocale, care permit o vedere clară la toate distanţele, similar funcţionalităţii ochelarilor progresivi şi pacientul nu mai are nevoie de corecţie optică la nici o distanţă.   

Operaţiile de implantare de lentile intraoculare se efectuează sub anestezie locală (injecţii sau numai picături), fără internare, printr-o microincizie de 2,2-3mm, ce nu trebuie suturată, cu vindecare foarte rapidă. Durata intervenţiei este de 10-15 minute, iar complicaţiile, datorită tehnicii foarte avansate, sunt,  practic inexistente. Vederea este foarte bună şi stabilă chiar de a doua zi postoperator, pacientul putându-se integra în viaţa socială şi profesională la câteva zile după operaţie.


Dr. Dana Preoteasa, medic primar oftalmolog
Doctor în ştiinţe medicale
Cabinetele medicale „ONIOPTIC”