Diagnosticarea glaucomului - la îndemâna oricărui oftalmolog?

 

Glaucomul este o afecţiune oculară cronică, bilaterală care se caracterizează prin distrugerea lentă şi progresivă a nervului optic, conducând, în stadiile finale, la degradarea sa totală şi pierderea completă a vederii.

Este o boală frecvent întânită (3% din populaţie), de cauză necunoscută, dar cu mai mulţi factori implicaţi în declanşarea ei, cum ar fi creşterea presiunii intraoculare şi scăderea perfuziei oculare. In glaucom, celulele şi fibrele nervoase mor progresiv, producând îngustarea câmpului vizual. Pierderea câmpului vizual se produce lent, din periferie, iar pacientul nu este conştient de aceste modificări decât când leziunile devin semnificative şi apar defecte severe de vedere. Orice pierdere a funcţiei vizuale care s-a produs până în momentul diagnosticului şi al începerii tratamentului este ireversibilă.

În stadiile iniţiale, boala nu determină nici un simptom specific şi, pentru depistare, este necesar un examen oftalmologic complex. Acesta constă în determinarea acuităţii vizuale, măsurarea presiunii intraoculare, examenul unghiului de drenaj al lichidelor intraoculare, examenul nervului optic, precum şi examenul câmpului vizual.

Dar toate aceste investigaţii, nu permit întotdeauna depistarea bolii în stadiul precoce. Presiunea intraoculară crescută nu este sinonimă cu diagnosticul de glaucom, existând şi glaucoame cu presiune normală sau hipertensiune intraoculară fără glaucom. Determinarea câmpului vizual, efectuată  chiar computerizat, înregistrează modificări specifice numai atunci când 30-40% din fibrele nervoase sunt distruse. Evaluarea nervului optic necesită măsurători foarte precise, prin controale repetate la 6 luni. În acest sens, în momentul de faţă numai examenul tomografic al acestuia poate cuantifica, cu mare exactitate şi în stadiile incipiente, cea mai mică afectare a sa. Prin această examinare se măsoară grosimea stratului de fibre nervoase, atât pe suprafaţa retinei, cât şi la nivelul nervului optic. Tomografia tridimensională în coerenţă optică, permite, prin analiză computerizată, nu numai evaluarea tridimensională a capului nervului optic, cu aprecierea suprafeţei şi volumului acestuia, dar şi evidenţierea celor mai mici zone de atrofie nervoasă sau agravarea unor zone deja existente. Astfel, diagnosticul de glaucom este pus cu certitudine cu mulţi ani înaintea pozitivării celorlalte teste.

În concluzie, glaucomul este o boală “înşelătoare”, fără manifestări zgomotoase, care netratată corect, determină orbire permanentă şi ireversibilă. Singurul mod de a descoperi această afecţiune din timp, este de a efectua controale oftalmologice periodice, dar, atenţie! pentru o depistare precoce, alături de  priceperea medicului, este necesară existenţa unui echipament modern de investigaţie, incluzând tomografia oculară tridimensională, capabilă de a aprecia cu certitudine, chiar din stadiul incipient, existenţa acestei boli.

 

Dr. Preoteasa Dana, medic primar oftalmolog, doctor în ştiinţe medicale
Cabinetele medicale „ONIOPTIC”