Glaucomul este o afecţiune oculară cronică, bilaterală care se caracterizează prin distrugerea lentă şi progresivă a nervului optic, conducând, în stadiile finale, la degradarea sa totală şi pierderea completă a vederii.
Este o boală frecvent întânită (3% din populaţie), de cauză necunoscută, dar cu mai mulţi factori implicaţi în declanşarea ei, cum ar fi creşterea presiunii intraoculare şi scăderea perfuziei oculare. In glaucom, celulele şi fibrele nervoase mor progresiv, producând îngustarea câmpului vizual. Pierderea câmpului vizual se produce lent, din periferie, iar pacientul nu este conştient de aceste modificări decât când leziunile devin semnificative şi apar defecte severe de vedere. Orice pierdere a funcţiei vizuale care s-a produs până în momentul diagnosticului şi al începerii tratamentului este ireversibilă.
În stadiile iniţiale, boala nu determină nici un simptom specific şi, pentru depistare, este necesar un examen oftalmologic complex. Acesta constă în determinarea acuităţii vizuale, măsurarea presiunii intraoculare, examenul unghiului de drenaj al lichidelor intraoculare, examenul nervului optic, precum şi examenul câmpului vizual. Tomografia tridimensională în coerenţă optică, permite, prin analiză computerizată, nu numai evaluarea tridimensională a capului nervului optic, cu aprecierea suprafeţei şi volumului acestuia, dar şi evidenţierea celor mai mici zone de atrofie nervoasă sau agravarea unor zone deja existente. Astfel, diagnosticul de glaucom este pus cu certitudine cu mulţi ani înaintea pozitivării celorlalte teste.
Există mai multe forme de glaucom, a căror evoluţie şi tratament sunt diferite:
– glaucomul cu unghi deschis- prezintă o eviulţie cronică pe parcursul multor ani, al cărui tratament este, în principal, medicamentos sau intervenţie laser. Atunci când tratamentul cu picături sau/ şi laser devine insuficient pot fi practicate intervenţii chirurgicale, al cărui scop este reducerea presiunii intraoculare şi prezervarea vederii la nivelul la care a fost efectuată operaţia.
– glaucomul cu unghi închis- sau glaucomul acut, poate debuta brusc, prin dezvoltarea unui puseu de presiune intraoculară foarte mare care determină durere şi reducerea bruscă a acuităţii vizuale. Beneficiază, în primul rând de tratament laser sau chirurgical.
– glaucomul secundar- dezvoltat în timpul evoluţiei altor boli oculare: obstrucţie de venă centrală, retinopatie diabetică, uveite, cataractă, etc.

În Spitalul de Oftalmologie ONIOPTIC intervenţiile chirurgicale pentru glaucom sau intervenţiile combinate (glaucom şi cataractă), se efectuează în conformitate cu ultimele tehnici operatorii existente în prezent în lume: 


Trabeculectomie protejată
 – pentru glaucoamele cu unghi deschis necompensate medicamentos sau laser,
-

Iridectomie bazală – în glaucomul cu unghi închis necompensat laser,


Introducere de dispozitive de drenaj–  al umorului apos în glaucoamele necompensate medicamentos sau chirurgical, precum şi în glaucoamele secundare (glaucomul neovascular, siliconic, uveitic sau congenital, etc.). 
Dispozitivele de drenaj utilizate în clinica noastră sunt produse de cele mai bune companii producătoare din lume, având la bază studii medicale îndelungate, pe mii de pacienţi, pentru care medicii noştrii au efectuat cursuri de pregătire în străinătate.