Lentilele de contact - de la frumuseţe la necesitate

 

Lentilele de contact sunt dispozitive medicale transparente, confecţionate din materiale speciale, care, aplicate pe suprafaţa ochiului, asigură o transmitere a razelor de lumină cu focalizare la nivelul retinei. Au utilizări multiple:

  • pentru corecţia defectelor de vedere (miopie, hipermetropie şi astigmatism) şi chiar a presbiopiei,
  • în scop terapeutic, în tratamentul anumitor afecţiuni oculare (lentile terapeutice),
  • în scop estetic-lentilele colorate.

Avantajele oferite de lentilele de contact sunt indiscutabile, în special pentru persoanele cu diferenţe mari de dioptrii între cei doi ochi, pentru sportivi sau cei care-şi doresc să-şi schimbe înfăţişarea. Există, de asemenea, lentile de contact cu filtre speciale pentru confortul vizual în faţa monitorului sau pentru protecţie solară, Cabinetele Onioptic fiind sunt singurele centre medicale din ţară care oferă asfel de produse. 

Adaptarea acestor dispozitive trebuie individualizată, ţinându-se cont de raza de curbură şi diametrul cornean, precum şi viciul de refracţie existent, fiind necesar un consult preliminar oftalmologic special.

În functie de materialul utilizat la fabricarea lor, lentilele de contact sunt moi sau rigide. Cele rigide se adaptează mai greu, iar, în prezent, utilizarea lor este limitată pentru anumite afecţiuni oculare cum ar fi astigmatismele neregulate, keratoconusul sau ectaziile corneene.

Lentilele de contact moi sunt foarte uşor de adaptat şi manipulat, conţin între 25% şi 80% apă şi sunt confortabile. Sunt fabricate din materiale diferite, (hema, hidrogel sau silicon-hidrogel), care condiţionează ritmul de purtare şi frecvenţa de înlocuire.

Frecvenţa de înlocuire vizează intervalul de timp la care lentilele de contact moi trebuie înlocuite cu altele noi şi pot fi: lentile cu înlocuire zilnică, lentile cu înlocuire frecventă (la 2 săptămâni, până la o lună de purtare) şi lentile convenţionale (înlocuire la cel puţin 3-12 luni).

Regimul de purtare se referă la cât de des trebuie îndepărtate de pe ochi, fără ca aceasta să însemne, neaparat, că trebuie aruncate şi înlocuite.

Purtarea zilnică presupune îndepărtarea lentilelor înainte de culcare, purtarea continuă înseamnă că lentilele pot fi purtate neîntrerupt de la aplicare până la momentul înlocuirii, iar purtarea extinsă reprezintă regimul de purtare zilnică la care este posibilă purtarea ocazională în timpul somnului.Înlocuirea frecventă a lentilelor este necesară datorită anumitor substanţe, prezente în compoziţia lacrimilor, care se depun pe suprafeţele acestora, ceea ce face ca transmiterea oxigenului spre suprafaţa oculară să fie mai scăzută. Astfel lentilele sunt mai puţin confortabile decât cele noi, iar riscul infecţiilor oculare poate creşte.

Pentru o utilizare sigură, este necesară o igienă completă, care include, în prealabil, spălatul pe mâini cu apă şi săpun, aplicarea lor înainte de machiere şi demachiere. Curăţarea lentilelor de contact trebuie facută doar cu sistemul de întreţinere recomandat şi trebuie păstrate numai în recipientul special de depozitare, înlocuindu-se în funcţie de recomandările specialistului.


Dana Preoteasa,
Medic primar oftalmolog,
Doctor în ştiinţe medicale
Cabinetele medicale ONIOPTIC