Lentilele progresive - performanţă şi claritate

 

După 40 de ani, capacitatea ochiului de a vedea clar obiectele apropiate scade, iar pentru efectuarea anumitor activităţi cum ar fi scrisul, cititul, cusutul este nevoie de corecţia vederii cu ajutorul ochelarilor de aproape. Există însă persoane cu vicii de refracţie, care, la această vârstă, devenind presbiţi, necesită portul ochelarilor atât pentru vederea permanentă, cât şi pentru vederea de aproape.

Datorită progresului tehnologic actual, avem la dispoziţie multiple posibilităţi în corectarea vederii, fiind necesară stabilirea de la început a utilităţii ochelarilor- cu port continuu sau doar pentru citit, combinaţi pentru vederea la distanţă sau aproape. Acest lucru poate fi realizat fie utilizând două perechi de ochelari, fie ochelari cu lentile bifocale sau progresive.

Ochelarii cu lentile monofocale asigură o vedere clară fie la distanţă, fie la aproape, dar nu şi pentru distanţa intermediară (lucrul la calculator, monitor, etc.). Sunt mai incomod de utilizat de către persoanele active, care necesită vedere simultană la distanţă mare, intermediară şi apropiată.

Lentilele bifocale sunt lentile care prezintă în structura lor combinaţia a două zone de vedere, pentru aproape şi distanţă, fiind limitate pentru vederea intermediară, care este incomodată de zona de trecere dintre cele două câmpuri. Prezintă dificultăţi pentru lucrul
la computer, la mers sau la coborârea scărilor.

Inventate în anul 1951 de către firma Essilor, lentilele de ochelari cu putere progresivă  nu prezintă linii de separare, fiind recomandate persoanelor care necesită o vedere clară la toate distanţele şi au grad de adaptabilitate sporit faţă de lentilele progresive anterioare.

De-a lungul anilor, au fost studiate şi testate numeroase formule pentru obţinerea unei vederi cât mai naturale, cu un câmp de vedere cât mai larg, un confort sporit şi o adaptare cât mai rapidă.  Domeniile vizuale pentru distanţe mari, medii şi scurte au fost optimizate şi mult mărite faţă de alte lentile din această categorie. Confortul vizual este datorat trecerii foarte line între domeniile vizuale, ceea ce asigură o postură confortabilă pentru lectură, cu mişcări verticale sau orizontale minime ale capului. Această trecere se face de-a lungul unui culoar de progresie al dioptriilor, care, pentru un confort vizual şi o claritate a imaginilor, trebuie să fie cât mai larg, ceea ce asigură o vedere periferică şi dinamică foarte bună.

Există şi lentile progresive cu culoar de progresie îngust, care amputează câmpul vizual periferic, producând distorsiunea imaginilor şi lipsa de adaptare la mers sau în spaţiu. Pentru aceasta, persoana trebuie să se adreseze unui centru de optică foarte specializat şi bine echipat, cu un personal bine pregătit, cunoscător al tuturor claselor de lentile existente, pentru a alege o lentilă personalizată, potrivită necesităţilor fiecăruia.
Lentilele progresive pot fi din sticlă minerală sau organică sau pot avea tratament antireflex pe suprafaţa lor pentru atenuarea aberaţiile optice cauzate de reflexia luminii. Existenţa filtrelor de protectie captează anumite lungimi de undă, supărătoare pentru ochi, iar tratamentele de durificare sau dezaburire asigură rezistenţa la zgâriere sau murdărire. Lentilele heliomatice (fotocromatice) au în compoziţie o substanţă fotosensibilă, care sub acţiunea luminii închide culoarea lentilei oferind protecţie pentru lumina ultravioletă.

Suntem mândri de performanţele realizate la Cabinetele ONIOPTIC, care, prin atenţia sporită adaptată nevoilor fiecărui pacient, procentul de adaptabilitate la aceste tipuri de lentile se ridică la peste 95%, ceea ce ne situează pe primul loc în ţară şi chiar în Europa.


Dr. Preoteasa Dana,
Medic primar oftalmolog, Doctor în ştiinţe medicale
Cabinele medicale ONIOPTIC