Ochelarii de soare - intre necesitate si moda

 

Deşi s-a scris mult despre acest subiect, alegerea ochelarilor de protecţie pentru lumina solară, rămâne în continuare o indicaţie care trebuie făcută numai la  recomandarea specialiştilor.

Soarele emite în mod continuu unde electromagnetice, absorbite în cea mai mare parte de către atmosfera terestră. Acest proces de absorbţie este minim pentru lumina din spectrul vizibil şi creşte progresiv pe măsură ce ne apropiem de ultraviolete. Radiaţiile ultraviolete sunt radiaţii invizibile, cu o lungime de undă mai mică decât culoarea violetă, sistematizate în radiaţii ultraviolete C, cuprinse între 200-280 nm, ultraviolete B între 280-315 nm şi ultraviolete A situate între 315- 380 nm. Atmosfera este bogată în aceste radiaţii, în special iarna la munte, (proporţia ultravioletelor crescând cu 10% pentru fiecare 1000 m altitudine), dar şi vara, pe plajele însorite. Radiaţiile C sunt abiotice, producând degradarea proteinelor şi a acizilor nucleici, dar, din fericire, sunt filtrate de către stratul de ozon al atmosferei terestre. Radiaţiile B determină leziuni cutanate eritematoase, cu maximum de nocivitate situat la 295 nm, iar radiaţiile A, cu nocivitate mult mai mică, produc pigmentarea cutanată şi participă la fotosinteza vitaminei D. Faţă de agresiunea radiaţiilor ultraviolete, organismul se apără prin reînnoirea biologică  a celulelor, dar, atunci cînd capacitatea de distrugere o depăşeşte pe cea a regenerării, se produc leziuni.

Este binecunoscut efectul nociv al radiaţiilor ultraviolete pentru ochiul uman.  Corneea, stratul anterior, este cel mai mult afectată, suferinţa acesteia producând dureri intense determinate de dezepitelizarea stratului superficial. Cristalinul absoarbe cea mai mare cantitate de ultraviolete (A şi B), a căror acţiune conduce, în timp, la apariţia cataractei. Cantităţile de ultraviolete care ajung la retină sunt extreme de mici (sub 10 %). Mecanismul de apărare constă în eliminarea continuă, sub acţinea unor factori locali, a radicalilor liberi formaţi permanent. Această capacitate se epuizează cu vârsta, în special la miopi, fapt care conduce la apariţia degenerescenţei maculare senile.

Cu scopul de a asigura protecţia şi confortul ocular pe o perioadă mai lungă, alegerea lentilelor cu filtru depinde de nivelul de lumină din mediul ambiental, precum şi de sensibilitatea individului la luminozitate. Filtrele utilizate în lumină solară puternică sunt încorporate în lentilă şi au rolul de a proteja ochii împotriva radiaţiei solare excesive, cu reducerea  stresului ocular şi creşterea percepţiei vizuale. Pot fi în culori fixe sau în forme fotocromice,  şi sunt recomandate pentru 5 categorii de transmitere luminoasă.

Lentilele minerale albe, obişnuite, opresc ultravioletele până la 335 nm, dar lasă să treacă ultravioletele A. Lentilele fotocromice, minerale reţin radiaţiile până la 345- 355 nm, iar cele organice până la 380-390 nm. Pentru persoanele cu boli de retină sunt recomandate lentile cu filtru special, maro-portocaliu, care opresc radiaţiile până la 530 nm, iar la schiori sau alpinişti cele maro închis.

Din acest motiv, alegerea ochelarilor de soare trebuie să îndeplinească în primul rând un criteriu funcţional, standardele pe care aceştia ar trebui să le respecte fiind reglementate foartre clar legislativ. Nu orice lentilă colorată poate asigura protecţia necesară. Ele sunt supuse mai multor teste de laborator înainte de comercializare, iar pe eticheta fiecărei perechi de ochelari de soare trebuie menţionat filtrul de protecţie UV şi directiva legislativă.

 

Categorii de transmitere luminoasă şi recomandări de utilizare

 

Clasa

Nivelul de transmitanţă luminoasă


Recomandări

0

81%-100%

Interior, cer noros

 

1

 

44%-80%

Luminozitate solară redusă

(nerecomandate pentru condus noaptea)

 

2

 

19%-43%

Luminozitate solară moderată

(nerecomandate pentru condus noaptea)

 

3

 

8%-18%

Luminozitate solară puternică

(nerecomandate pentru condus noaptea)

 

4

 

4%-7%

Luminozitate solară foarte puternică

(nerecomandate pentru condus noaptea)


Dr Preoteasa Dana
Medic primar oftalmolog
Cabinetele medicale ONIOPTIC