Rolul calculatorului în îmbunătăţirea funcţiei vizuale

Stilul de viaţă modern, cu solicitarea intensă şi susţinută a ochilor la lucrul de aproape, poate determina apariţia multor simptome şi necesită calităţi vizuale deosebite. Spre deosebire de strămoşii nostri, care-şi foloseau vederea pentru a putea trăi şi supravieţui în natură, prin distingerea obiectelor la distanţă, activităţile profesionale actuale impun lucru intens la distanţe scurte (citit sau calculator). Acest tip de vedere necesită coordonarea ochilor pentru vederea binoculară, adică ochii trebuie să lucreze grupat. De multe ori pot exista dificultăţi în coordonarea mişcărilor celor doi ochi, datorate unor probleme musculare oculare, care nu pot fi tratate în mod obişnuit prin prescrierea unei perechi de ochelari.

Aceste dificultăţi se traduc în special prin oboseală oculară, dureri de cap şi vedere neclară, concentrare cu greutate la citit sau lucru la calculator.

Alte simptome prezente pot fi lăcrimare, ameţeli sau închiderea unui ochi în timpul cititului, În prezent, există programe speciale, derulate pe calculator, care ameliorează dificultăţile de coordonare oculare, cu dispariţia unor astfel de simptome. Sistemul computerizat este uşor şi distractiv de utilizat, putând fi folosit chiar la vârste mici. Pacienţii învaţă să ruleze pe calculator o serie de exerciţii asemănătoare unor jocuri, cu atribuţii simple, care constau fie în urmărirea unor obiecte pe ecran, fie în găsirea unor casete 3D sau identificarea mişcării unui obiect. Programul poate fi adaptat necesităţilor vizuale, reglat în funcţie de gradul de dezvoltare al vederii, iar nivelul de dificultate creşte pe măsură ce apar progrese. Poate fi folosit acasă, la şcoală sau la birou, cu un ritm de 5 şedinţe pe săptămână şi poate fi derulat complet în 6 săptămâni. După această perioadă, ochii vor lucra mult mai eficient, iar simptomatologia va dispărea sau se va ameliora.

Programul AMBLYOPIA iNET- este un program complex de recuperare vizuală folosit în tratamentul ambliopiei (a ochiului leneş). Este complet automatizat şi este uşor de utilizat chiar şi de copiii preşcolari (începând cu vârsta de 3 ani) fiind conceput sub formă a 12exerciţii şi jocuri. Ambliopia reprezintă o scădere funcţională a vederii unui ochi normal anatomic, frecvent întâlnită în strabisme, anizometropii (diferenţe de dioptrii între cei doi ochi), ptoze palpebrale, cataracte congenitale, etc. Prin folosirea acestui program s-au raportat vindecări complete sau ameliorări la 90% din pacienţi, după şedinţe de câteva minute, timp de câteva săptămâni.

Cercetătorii americani au realizat un studiu cu adulti care au folosit astfel de jocuri şi care au prezintat o imbunatatire semnificativa a capacitatii de a observa diferentele subtile dintre nuantele de gri. Aceasta descoperire poate veni in ajutorul persoanele cu dificultati de a conduce noaptea.
Programul HTS iNET-este un program pentru tratamentul tulburărilor de vedere binoculară, utilizat mai ales în insuficienţa de convergenţă sau divergenţă. Este uşor de folosit la domiciliul pacientului, instalat pe calculatorul personal, urmărind corectarea vergenţelor, a mişcărilor de urmărire şi a acomodaţiei. Toate aceste programe se furnizeaă împreună cu software, ochelari roşu/albastru, disc pentru exersare, manual de utilizare.

După implementarea mai multor soluţii de diagnostic şi tratament în cabinetele ONIOPTIC, care au inclus şi aceste programe cunoscute sub denumirea de Home Vision Therapy, am constatat că programele computerizate reprezintă soluţia optimă din punct de vedere al eficienţei tratamentului, colaborării pacienţilor şi al uşurinţei în utilizare. De asemenea, soluţiile pentru tratamentul ambliopiei, au prezentat o eficienţă deosebită, cu o recuperare vizuală într-un procent mare, ceea ce ne-au determinat a le folosi cu mult entuziasm şi încredere.

Dr Dana Preoteasa
Medic primar oftalmolog,
Doctor în ştiinţe medicale
Centrul de chirurgie oftalmologică ONIOPTIC Craiova

Rolul calculatorului în îmbunătăţirea funcţiei vizuale

Programează-te

pentru a beneficia de servicii oftalmologice de excepție