Sindromul de ochi uscat

În mod normal, suprafaţa ochiului(corneea) trebuie să fie permantent umedă. Acest rol este îndeplinit de filmul lacrimal, care are o structură complexă, alcatuită din mai multe straturi, cu funcţii diferite.
Sindromul de ochi uscat apărea fie din cauza lipsei îndelungate de lubrifiere şi umidificare a ochiului, fie din cauza alterării echilibrului dintre componentele filmului lacrimal. În consecinţă, parţile anterioare ale ochiului suferă o iritare constantă până la inflamare.
Semnele sindromului de ochi uscat sunt: senzaţia permanentă de uscăciune, de mâncărime şi de arsură la nivelul ochilor.
Aceste siptome pot fi de ajuns pantru ca oftalmologul dumneavoastră să pună diagnosticul de ochi uscat. Uneori s-ar putea să dorească măsurarea cantitaţilor de lacrimi din ochi ( test Shirmer).
Care sunt cauzele ochilor uscaţi?
Lacrimile acoperă ochiul, spălând praful şi secreţiile şi păstrând ochiul umed. Lacrimile mai conţin enzime care neutralizează microbii care pătrund în ochi. Sindromul de ochi uscat are mai multe cauze:
Survine ca parte a procesului de îmbătrânire
Apare ca efect secundar la unele medicamente ca :antialergice, antidepresive, anticoncepţionare,
multivitamine, antiglaucomatoase

Traiul într-un climat uscat, cu vânt şi praf
Folosirea îndelungată a videoterminalelor ( monitoare de calculator, tv, etc.) din cauza clipirii mai puţin frecvente
Ochii uscaţi reprezintă şi un simptom al unor boli generale, cum sunt lupusul, artitra reumatoidă, sindromul Sjogren
Purtarea îndelungata a lentilelor de contact
Închiderea insuficientă a pleoapelor
Diverse boli ale pleoaelor(de ex. Blefarite)
Fumul
Sindromul de ochi uscat apare mai frecvent la femei, probabil datorită variţiilor hormonale.
Tratament
Sindromul de ochi uscat nu poate fi tratat cauzal, dar simptomele lui (uscăciunea, mâncărimea şi arsura ) pot fi ameliorate.
Oftalmologul vă poate prescrie lacrimi artificiale, picături de ochi lubrefiante (pe bază de metilcetoză, polivinilalcool etc.) care pot ameliora senzaţia de uscăciune şi de mâncărime. Recent, au apărut şi coliruri pe bază de hialuronat de sodiu (acid hialurinic), o substanţă foarte apreciată, din punct de vedre al caracteristicilor, de lacrimi naturale.
Dacă sindromul de ochi uscat apare ca efect secundar al unui tratament medical (de ex. timolol), oprirea acestuia rezolvă în general problema. Alteori, schimbarea tratamentului ameliorează sindromul de ochi uscat.
De asemenea, tratarea bolii de bază a pleoapelor (blefarita), atunci când există, ajută în cazul sindromului de ochi uscat.
Acesta poate necesita tratament local antibiotic sau steroidian şi curăţirea frecventă a pleoapelor cu un ţampon antibacterian.
Uneori, o cantitate prea mare de lacrimi se scurge prin canalul lacrimal. Un dop temporar sau permanent aplicat în canalele lacrimale rezolvă foarte bine problema; totuşi, în anumite cazuri, e necesară blocarea chirurgicală a canalelor.

Vă rugăm bifaţi la DA sau la NU în dreptul fiecărui simptom descris. Dacă aveţi cel puţin un DA la oricare dintre simptomele acestea este posibil să suferiţi de Sindrom de ochi uscat si va trebui să consultaţi de urgenţă un medic oftalmolog.

Sindromul de ochi uscat

Programează-te

pentru a beneficia de servicii oftalmologice de excepție